Σεβασμιώτατος κ.κ. Γαβριήλ Παπανικολάου

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Σεβασμιώτατος κ.κ. Γαβριήλ Παπανικολάου

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Βιογραφικό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1976. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο το έτος 1999. Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Φριβούργου της Ελβετίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι Διδάκτωρ του Ινστιτούτου Διεθνούς Εμπορίου (WTC) Γενεύης και του Ελληνο-Αμερικανικού Πανεπιστημίου (Hellenic American University) καθώς και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίων Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1996 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό (νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστειάδος) και Πρεσβύτερος το 2002 από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλο. Από το 2002 έως το 2011 υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου. Από το 2004 έως και το 2008 υπηρέτησε ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπησε αυτή στην Συνάντηση του Γραφείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) με θέμα: «Μία ταυτότης των Αξιών δια την Ευρώπην», στη Συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη και στη Διάσκεψη των Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας (Bishops Stream) στο Λονδίνο. Το έτος 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο του Έλληνα επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων. Συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στην Θ΄ όσο και Ι΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), όσο και στη Γ΄ Διεθνή Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στη Βραζιλία (2006) και Γαλλία (2008) αντιστοίχως, ενώ εκπροσώπησε την Εκκλησία μας σε πολλά διαχριστιανικά συνέδρια στο εξωτερικό. Από το 2006 υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών.

Το 2007 συμμετείχε στην επίσημη Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) κατά την επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα αυτού στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 2009 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το 2011 εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας και τοποθετήθηκε στην θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 2010 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος με επωνυμία «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.) και μόνιμο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.).

Εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Ομιλίες

Σεβασμιώτατος κ.κ. Γαβριήλ Παπανικολάου

16 Μαΐ 2020
10:00 - 11:00